Hamam Böceği ve İlaçlama Yöntemi
Hamam Böcekleri:
Hamam böcekleri yumurtlama yöntemi ile çoğalan ve ictyoptra familyasının mensubu olan böcekler grubunda yer alır. İçerisinde otuz veya kırk yumurta bulunan çoklu halde üreme sistemi ile her mevsim üreyebilirler. Hamam böcekleri yumurtalarını sırtlarında taşıması sebebiyle geçtikleri her yere yumurtalarını dökebilirler. Hamam böcekleri tek seferde yüz elli hatta iki yüz kadar yumurta üretebilir. Çok hızlı üreyen canlılar olması sebebiyle hamam böcekleri, üredikleri yerlerde koloni halinde yaşar. Bir seferde otuz veya kırk yavru oluşturabilirler. Bu yavrular on sekiz gün içinde yavru olarak yaşama katılır. Hamam böceklerinin bir diğer bilinmesi gereken özelliği ise ölmek üzere olan bir dişi hamam böceğinin bile yumurtasını son anda bırakabilmesidir.
İlaçlama Yöntemi
Yavruların yani böcek yumurtalarının ilk anda ölmediği bilinir. Yani ilaçlamayla ölmezler. O yüzden hamam böceği ilaçlama işlemleri için belirli bir zamanın beklenmesi gerekir. Hamam böceği ilaçlama ancak bu şekilde etkisini gösterir. İlaçlama işlemi yapılırken ilk olarak öldürülen böceklerden sonra yumurtadan daha çıkmamış böcekler de düşünülerek ilaçlama işlemi belirli bir aralıktan sonra yaklaşık yirmi gün gibi bir süreden sonra tekrarlanmalıdır. Böylece ilaçlama işlemi asıl etkisini gösterir. İlaçlama işlemlerini düzenli olarak yaparsanız bir süre sonra bulunduğunuz ortamınız tüm böceklerden temizlenmiş olacaktır. Böylece hamam böceği misafirlerinize ya da müşterilerinize sağlıklı bir ortam sunmuş olursunuz. Hamam böcekleri her yere kolayca girip çıkabildiği için çok pis hayvanlardır. Hamam böcekleri bacak kılları sayesinde her pisliği ve çeşitli mikropları etrafa taşırlar ve bulaştırırlar. Hamam böcekleri insanların bulunduğu her yerde yaşayabilir. Çünkü bu böcek türlerinin gıdaya, suya ve sıcağa ihtiyaçları vardır. Bu yüzden hayatımızda sık sık bu böceklerin varlığıyla karşılaşabiliriz. Bu böcekler her seyden yiyebilirler. Sizin ulaşamayacağınız hatta giremeyeceğiniz düzeyde pis olan yerlerde rahatça yaşamlarını sürdürebilirler. Evin içinde bu böcekler her yere yerleşebilirler. Sizin ulaşamayacağınız tüm yerlere saklanabilir ve geçtiği her yere yavrularını düşürebilirler. İyi bir temizlik için hamam böceği ilaçlama; RESO ilaçlama firmasından yardım alabilirsiniz. Böylece yaşadığınız yerde temiz bir ortam yaratmış olursunuz. Reso İlaçlama olarak hamam böceği ilaçlamasında uygun gördüğümüz yöntem ''Jel Hamam Böceği İlaçlama Yöntemi'' 'dir
Jel Hamam Böceği İlaçlama Yöntemi
Jel Hamam Böceği İlaçlama Hamam böceklerinin görüldüğü yüzeylere, çatlak, yarık, delik, köşe ve elektronik ekipmanlar ve bulundukları hassas alanlara jel ilaçlama özel jel tabancası ile uygulanır. Uygulama, emici olmayan yüzeylere damla bırakmak ya da bir damlaya eşit olacak şekilde ince şeritler bırakmak sureti ile, ışık yoğunluğunun düşük olduğu alanlarda yapılır. Sıcak, tozlu, nemli ve kirli yüzeylerde uygulanmaz. Başka bir böcek ilacı ile birlikte karıştırılmaz veya bir böcek ilacı kullanılmış alanda kullanılması önerilmez. Uygulama miktarı böcek istilasına uğrayan yerin birçok özelliği ve büyüklüğü göz önüne alınarak bırakılır. Hamam böceği ilaçlamada jel ilaçlar kullanıldığında amaç, erginlerle birlikte yumurtadan çıkacak yeni böceklerin de ölmesini hedefleyerek problemin tekrarına olanak vermemektir. Çünkü jel formülasyondaki ilaçlar, hamam böcekleri için iştahla yedikleri son derece çekici, kalıcılığı yüksek bir hamam böceği ilacıdır.
Jel İlaçlamada Domino Etkisi:
Mücadele açısından en önemli özelliklerinden birisi ise domino etkisi olarak tanımlanan ilaçlamanın etkisinin birçok böceğe ulaşmasıdır. Burada her bir böceğin gelip yemi yemesi gerekmez. Yemi alarak yuvaya taşıyan böcek ve onun dışkısı, ölüsü ile beslenenler de, aynı hamam böceği jel ilacının etkisinden dolayı ölüme neden olur.
Tablet İlaçlarla Hamam Böceği İlaçlama:
Günümüzde büyük market ve eczanelerde bireysel kullanıma uygun olan tabletler satılmaktadır. Bu tabletlerin genel prensibi, haşereyi etki alanı dışında tutmak üzerine kuruludur. Yani tablet, konulduğu alanın çevresindeki bir kısım bölgeye hamam böceklerinin gelişini durdurur. Fakat üremeyi durdurmaz. Bu nedenle tamamen yanıltıcıdır. O bölgede hamam böceği görülmediği için böcek yok sayılır. Oysa 1 metre ötede yeni bir yuvalanma ve üreme başlar ve popülasyon yükselene kadar da bu durumu fark etmek zorlaşır. Bu da zaman kaybı, maliyet kaybı ve psikolojik olarak olumsuz etkilere neden olur.
Hamam Böceği Gözlem Monitörleri:
Hamam böceği ilaçlaması ile birlikte kritik kontrol noktalarında özel çekici feromona (cinsel çekici) sahip küçük yapışkan levhalar kullanılabilir. Bu levhalar küçük kareler halinde özellikle yuva veya kaynak alanlara yerleştirilerek, hamam böceği aktivitesinin izlenmesi hedeflenir. Duruma göre yapışkan levha üzerine hamam böceği jel ilacı da konulur. Böylece çekiciliğin yükseltilmesi hedeflenir. Örneğin bir üretim alanında veya mutfakta tezgah altı, elektronik cihaz çevreleri, derin dondurucular gibi noktalarda kullanılan gözlem monitörü bize hem o bölgede erişkin hamam böceği mevcudiyeti, hem de yoğunluğu hakkında bilgi verir.
Hamam Böceği İlaçlamada İlkel Metotlar:
Asit borik, patates gibi katkı maddeleri ile yapılan ve tamamen ilkel olan metotların kullanımı insan sağlığı açısından da zararlı, kesinlikle yanlış ve tercih edilmemesi gereken hamam böceği ilaçlama metotlarıdır.
Hamam Böceği İlaçlama Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenler
*Bebek, hasta ve evcil hayvanlarınızı ortamdan uzaklaştırın.
*Uygulama ortamında özellikle ilaçlanan alanlarda "30 gün" ıslak temizlik yapmayın. İlaçlamayı profesyonel bir firmadan alın ve gelen uygulama teknisyeninden sizi konu hakkında bilgilendirmesini isteyin. Tespit ve önerilerini mutlaka dikkate alın.
*İlaçlama ile birlikte hemen böceklerin yok olmayacağını bilin ve en az 30 gün aktivitenin azalarak yok oluşunu gözlemleyin.
*Fiziksel iyileştirmelerin mücadelenin temel prensiplerinden olduğunu unutmayın.
*Haşereye neden olacak diğer etmenleri de mutlaka hesaba katın. (İşletme için tedarikçi hareketleri, temizlik ve bakım süreçleri veya daireler için taşınma ve tadilatlar ile ortak alanda oluşan riskler gibi.
*İlaçlamaları belli aralıklarla veya duruma göre periyodik olarak devam ettirin.
Hamam Böceği İlaçlama Fiyatları Hamam böceği ilaçlama fiyatları belirlenirken aşağıdaki kriterler göz önüne alınır:
1-Yerin m2 cinsinden büyüklüğü Sorunun ne zamandır devam ettiği: Uzun zamandır önlem alınmamışsa, hamam böceği mevcudiyeti yoğunlaşmış olacaktır. Böyle bir durumda sorunun kesilmesi daha zorlaşacağı gibi, ilaç sarfiyatı ve ikinci bir müdahaleye ihtiyaç duyulabileceğinden, bu faktör hamam böceği ilaçlama fiyatını arttırabilecektir.
2-İlaçlanacak alanın cinsi: 100 m2’ lik bir ev veya bir ofisle 100 m2’ lik bir gıda üretim tesisinin hamam böceği ilaçlama fiyatları aynı olmayacaktır. Çünkü gıda tesisi daha riskli bir alandır ve daha yoğun dikkat, mesai ve ilaç sarfiyatını birlikte getirecektir.
3-Kullanılan hamam böceği ilaçlarının kalitesi: Piyasada ucuz ama insanların yaşadığı alanlarda kullanılmasına izin verilmeyen bir çok zirai ilaç çeşidi vardır. Maalesef ilaçlama sektöründeki bir çok yetkisiz ilaçlama şirketi bu ilaçları kullanır. Kaliteli ve insanların yaşam alanlarında kullanılmasına izin verilmiş hamam böceği ilaçları daha pahalıdır ama işlerini çok iyi yaparlar. Ve bir kerede sorunu çözecekleri için aslında daha ekonomiktirler.
4-İlaçlama personelinin tecrübesi: İlaçlamayı yapacak teknisyenin ne kadar zamandır bu sektörde olduğu, tecrübesi ve eğitimi, hamam böceği ilaçlamasında fiyatı ve başarıyı belirleyen en büyük faktörlerdendir. Yeni işe başlamış bir teknisyenle, yıllar içinde tecrübe kazanmış bir ilaçlama teknisyeni aynı olamaz. Doğal olarak tecrübeli bir ilaçlama teknisyenin aldığı ücret daha fazla olacak, bu da hamam böceği ilaçlama fiyatını etkilemiş olacaktır. RESO ilaçlama teknisyenlerinin tecrübeleri 5 - 20 yıl arasındadır.